Janina och Frida ville veta mer om hur man förhåller sig till anpassade vitsord på fastlandet. De ansökte om medel för studiebesök via Nordplus. Och i mars åkte de till Helsingfors för att få veta mer.
Orsaken till vårt besök på Prakticum var att vi under en ämnesträff i Tammerfors ifjol fick intrycket av att yrkesskolor på fastlandet inte använder sig av anpassade vitsord. På ÅYG tillämpar vi anpassade vitsord i matematik flera gånger per år. Vi ville därför undersöka om denna misstanke var befogad eftersom det är en viktig fråga för våra studerande som konkurrerar med studerande från fastlandet om samma platser på vidareutbildningar.
Vi blev varmt mottagna på Prakticum av Veronika. Första förmiddagen jobbskuggade vi matematikläraren Otto, vars studerande på många sätt påminner om våra. Under eftermiddagen förde vi diskussioner med Prakticums speciallärare Sarah och Susanna, som bekräftade våra misstankar – de använder sig aldrig av anpassade vitsord. Det framkom att de bl.a. har andra strukturer kring stödundervisning samt att de inte har fått några direktiv om att använda anpassade vitsord. Dessutom har de inte det svenska betygssystemet att förhålla sig till på samma sätt som vi. Dagen avslutades med en rundtur i Prakticums lokaler.
Torsdagen inleddes med utbildningsledaren Birgitta gällande upplägg av GEM-studier. Senare anslöt chefen för stödtjänster, Catharina, via Teams. Vi hade givande diskussioner och de var intresserade av vårt system. De skulle fundera vidare om det vore befogat att börja använda anpassade vitsord. Dagen avslutades med utbildningschefen Lotta som presenterade Prakticum i siffror. Hon berättade att Prakticums studerandeantal har stigit de senaste åren.
Till vår egen verksamhet tar vi med oss tacksamhet för att vi har egna arbetsstationer och en trevlig stämning i kafferummen. Besöket väckte tankar kring vår studietid och upplägg kring stöd, vilket vi ska fundera vidare på gemensamt med våra GEM-kollegor. Vi känner oss trygga med vårt tillvägagångssätt gällande anpassade vitsord, men vi kommer hem med en obekvämhetskänsla - vi verkar vara de enda i svenskfinland som tillämpar det.
Kommentarer
Skicka en kommentar