Sista veckan i mars gjorde andraspråkslärarna Alexandra och Gabriella ett studiebesök för Nordplus till Kambsdalur college i Färöarna. På gymnasieskolan går 500 studerande och arbetar cirka 70 lärare från Nordöarna.
Andraspråksundervisning på Färöarna
Målet med studiebesöket var att ta del av andraspråksundervisningen på skolan och identifiera nya verktyg och metoder för att senare kunna använda dem i den egna verksamheten. Vi spred också kunskap om Ålands gymnasiums andraspråksundervisning och delade erfarenheter om specialundervisning.
Vi deltog i en presentation om hur undervisningen och systemet kring andraspråksundervisningen fungerar på Färöarna. Av öarnas sju behöriga lärare i Färöiska som andraspråk (FSA) arbetar fem på Kambsdalur college.
På Färöarna har man tagit fram undervisningsmaterial på färöiska och anpassat det till lokala förhållanden, till exempel har man använt ett tyskt läromedel där bilder, ord och ljud bytts ut. När det handlar om trafik ser vi bilder på tunnlar, färjor och bussturlistor. Man har också tagit fram arbetshäften för olika områden.
Litteratur som metod
En av undervisningsmetoderna som används på skolan utgår från den färöiska litteraturen och kulturen. Studerande läste högt ur samt diskuterade innehåll och ordens betydelse i böcker av olika svårighetsgrad. De använde också lyrik i färöiska sånger som man bearbetade och tolkade. Läraren gick också igenom information om Åland på danska, på Färöarna behöver nämligen andraspråkstalare även förstå lite danska.
Specialundervisning
Utöver FSA-undervisningen besökte vi även skolans specialundervisning, “Serbreytin”. Undervisningen påminner i flera hänseenden om yrkesträningsprogrammet (YTP). Utbildningen leder inte till en examen, men de studerande kan genom tester påvisa olika kompetenser och medborgarfärdigheter, och på så sätt visa sina styrkor. De gör också praktik som kan leda till arbete och ett självständigt liv efter studierna.
De studerande i “Serbreytin” visade oss runt i deras lokaler och bjöd oss på egenlagad currytorsk med ris samt cheesecake med “flødebollar”. Runt matbordet gick diskussionen livlig på “blandinaviska”. Förutom matlagning och de vanliga gymnasieämnena fanns även Ungdomsliv och Uteliv på veckoschemat.
Mentorer på plats
På skolan fanns en mentor som i praktiken fungerade både som coach och speciallärare. Till mentorns arbetsuppgifter hörde främst att, på studiehandledarnas uppdrag, hjälpa studerande att strukturera upp sin skoldag och sina studier, till exempel genom att göra upp en plan inför prov. Fjorton studerande besökte mentorn varje vecka på fasta tider och ibland spontant.
Höga berg och djupa tunnlar
Det färöiska landskapet med de höga bergen på cirka 800 meter imponerade stort när vi åkte mellan öarna i de många tunnlarna, både genom berg och under vatten. På väg till skolan från centralorten Klaksvik, där vi bodde, åkte vi alla dagar 150 meter under havet genom Norðoyatunnilin, att jämföra med Ålands högsta berg på 124 meter över havet... Sista dagen tog vår eminenta värd Magni, som besökte ÅYG i höstas, oss till flygplatsen via flera storslagna utsiktsplatser och den lokala sushibaren.
Kommentarer
Skicka en kommentar