Vårt tyska utbyte 2024. Linn berättar

I början av mars åkte en grupp på arton studerande från Ålands lyceum på utbyte till Tyskland. Medföljande lärare var Maria Westerholm och Ann-Kristin Dahlblom-Mattsson. Vi stannade en vecka i Tyskland och vi bodde hos varsin tysk familj i Reinbek. Reinbek är en förort till Hamburg och har ca. 30 000 invånare. 

Vi fick följa med vår utbyteselev till skolan Sachsenwaldschule. Det är en stor skola med 1260 elever. Skolan är både en grundskola och ett gymnasium, och därför kunde vi även se elever som var flera år yngre än vi. Skolan fungerade som ett sjukhus under andra världskriget och består idag av både en gammal och en ny del. 

Skolan hade planerat ett officiellt program för oss. Programmet innehöll bl.a. besök till Neuengamme, ett arbetsläger under andra världskriget, där vi fick en guidad tur. Vi fick besöka Elbphilharmonie, ett stort konserthus i Hamburg. Vi fick gå igenom Elbetunneln, en flera hundra meter lång tunnel som går under floden Elbe. Vi besökte även stadshuset med en guidad rundvandring och Miniatur Wunderland, där man kunde se många världens städer i miniatyr. 


Utöver det officiella programmet fick vi spendera tid med vår partner och familjen. Alla familjer hade olika program. Några skrinnade, någon fick se på en fotbollsmatch och några fick följa med familjen som tog en runt i stan och visade Hamburgs olika sevärdheter. Andra gillade att gå i butiker och shoppa, fritiden såg alltså olika ut för alla. 

Det finns skillnader mellan Åland och Tyskland, gällande t.ex. undervisningen. Här på Åland sitter man med på lektionen och lyssnar, svarar och ställer frågor ibland. Undervisningen i Tyskland ser annorlunda ut, där har eleverna mer som en konversation med läraren. Många elever har Ipads som de tar anteckningar på, medan vi här har datorer. En annan skillnad är ju förstås storleken på skolan, då Sachsenwaldschule består av både grundskola och gymnasium. 

Eleverna får inte någon mat i skolan, det finns en cafeteria, men det serveras inte mycket där och eleverna måste själv betala för maten. Därför kan de ta med mat hemifrån, här på Åland behöver vi inte betala för någon skolmat och vi behöver heller inte ta med någon mat hemifrån, vilket är en stor skillnad. I övrigt skiljde sig inte maten så mycket från vår. Dönerkebab, fick de flesta av oss smaka på, något vanligt att äta där. Överlag äter de lite senare än vad vi gör här, det skiljer sig någon timme. Husen i Hamburg skiljer sig också från våra hus, det finns många tegelhus. Mera om skillnader i hemmet?

 

Vi lärde oss mycket på vår utbytesresa. Vi utvecklade vårt tyska språk, eftersom vi fick höra tyska i en vecka. Det var inte alltid så lätt att förstå de tysktalande i familjen, med tanke på att de bl.a. pratade så snabbt, men det var bra för språkets skull att få höra det. Men inte bara det, vi lärde oss att vara mera självständiga, hur de är att stå på egen fot, klara sig själv helt enkelt. Sedan lärde vi oss också att känna vår tyska utbytespartner bättre, som vi tidigare bara hade kontakt med över telefonen. Men vi lära också känna varann bättre, vilket gjorde gemenskapen starkare. 

Vi måste tacka Erasmus + som gjorde denna fantastiska resa möjlig för oss. Alla som har möjlighet ska ta den och åka på utbyte, det är minnen som kommer att finnas med för resten av livet! 

Linn Häuselmann, deltagare i utbytet 




Kommentarer