KNiT24 Åpningskonferanse, workshop og prosjektmøter i Norge 26-28/11-2024

Ålands yrkesgymnasium deltar i det Erasmus+-finansierade projektet KNiT24, Keen and New in Tourism 2024, som syftar till att öka intresset för turismrelaterade studier och yrken. ÅYG representeras av programledarna Jaana och Ari från merkonom- och restaurang-cateringprogrammen, biträdande rektor Yana och internationella koordinatorn Sofie.

Projektet fokuserar på att attrahera fler studenter till turismsektorn och att skapa ett större intresse för att arbeta inom branschen.

Tre skolor deltar i projektet: Nord-Gudbrandsdal Vidaregående Skule i Otta, UCN Professionshøjskolen i Ålborg och Ålands yrkesgymnasium. Trots politiska, geografiska och sociokulturella skillnader i våra regioner - Nord-Gudbrandsdal i Norge, Åland i Finland och Nordjylland i Danmark - förenas vi av turismens betydelse och liknande utmaningar, särskilt säsongsbetonad turism och behovet av hållbar rekrytering.

Den 26-28 november samlades projektmedlemmarna för en workshop och ett projektmöte i Otta, Norge, på Nord-Gudbrandsdal Vidaregående Skule.


Vi inledde dagarna med presentationer från aktörer inom hotell- och turistnäringen i regionen Nord-Gudbrandsdalen.

Dagen bjöd på insiktsfulla presentationer från hotell- och turistnäringen, följt av en engagerande workshop ledd av Turid Knutsen. Fokus låg på rekrytering och branschens image - ett hett ämne i hela branschen. Vi fick höra från NHO Reiseliv och Nermo Hotell (Johannes Nermo), Skåbu Fjellhotell (Jannicke H. Doksæter), Andre Etasje Restaurant (Mari Welding), Matfylket Innlandet (Henning Holmbakken), Opplæringskontoret Gudbrandsdal (Mette Blankenborg) och lärlingarna Livia Sauter och Dina N.L. Myhren, samt Bessheim Fjellstue (Bjørn Ekerbakke) om deras framgångsrika rekryteringsstrategier.

Till lunch serverade skolans ungdomar en buffé med lokala läckerheter, vilket gav deltagarna möjlighet att mingla och utbyta erfarenheter.


Eftermiddagens program bestod av en workshop där projektets deltagare blandades med lokala aktörer. Uppdraget var att diskutera och identifiera strategier för att stärka rekryteringen till mat- och resebranschen i Gudbrandsdalen. Deltagarna fick leka "kung för en dag" och föreslå strukturella förändringar för att förbättra rekryteringen. Bland förslagen lyftes vikten av att ta hand om de anställda fram - lönen är inte allt, utan även guldkant och lyhördhet kan vara avgörande för om en anställd stannar kvar.

Det var inspirerande att höra om fallstudier från Nord-Gudbrandsdal, där företag har lyckats attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft trots utmaningar. 

När hotell och restauranger satsar på sina medarbetare och skapar en stark intern gästfrihet, fungerar det!


Dag två tillbringades på Lemonsjø Fjellstue och Hyttegrend. Projektgruppen diskuterade resultaten från workshopen och hur vi kan gå vidare med dessa insikter som utbildningsanordnare.

Nu är vi fulla av energi och idéer för det fortsatta arbetet i KNiT24-projektet!

Nästa workshop hålls på Åland den 23-24 april 2025.

Projektet finansieras av Erasmus+.



Kommentarer