NVA jobbskuggar i Trondheim

LIA-samordnare Gabriella och vårdlärare Annika från ÖS2 jobbskuggade kollegorna på helseservicefagprogrammet vid Thora Storm videregående skole i Trondheim under två intensiva dagar i mars. 

Vi fick följa med undervisningen för åk 3 i tandhälsa och apoteksservice och åk 2 i hälsoservice, samt delta i praktikbesök på ett hem för personer med demens med anställda aktivitörer, och en läkarmottagning, där vi träffade en studerande på praktikdag. Framtida praktikplatsen St Olavs hospital fick vi nöja oss att se från skolans skolkök. 

Rektor tar emot - alla dagar

När vi anlände första morgonen togs vi emot av rektorn vid ingången, men det visade sig att hon inte stod där för vår skull, utan för att ta emot alla studerande, vilket hon tyckte var en väl investerad stund varje morgon. 

Skolan hade ett imponerande centralt öppet område från källare till glastak, vilket användes som scen och läktare för olika elevsammankomster varje vecka. I den stora byggnaden med ändamålsenliga utrymmen huserade ca 800 elever och 200 lärare. 

Vi förde också givande diskussioner om fortsatt samarbete med våra välkomnande värdar. Planer för såväl praktikutbyte som gruppmobilitet tog form för att sjösättas redan i vår och nästa läsår. 

Axplock av intryck

Här kommer ett litet axplock intryck, tankar och idéer vi tar med oss tillbaka till ÅYG: 

  • I helsefagstudierna ingår en “smaltalk” kurs, där studerande övar småprat på olika teman varje vecka (väder, sport, mat osv). De får konkreta förslag som de sedan skall öva på under sin praktik en dag i veckan. 


  • Tredjeårsstuderande undervisade förstaårsstuderande i blodsockermätning. Tredjeårsstuderande fick ta ansvar ock växa i sin roll, medan förstaårsstuderande fick prova på praktiska yrkesmoment. De små grupperna gjorde att samtalet flöt naturligt. 
  • I blodsockermätningslektionen deltog en naturvetenskaplig lärare och en yrkeslärare i tvärvetenskaplig undervisning. Läraren i naturvetenskaper skulle på senare lektion integrera kunskapen från den praktiska övningen klassen gjorde. 


  • Under ett inspirerande besök på Trondheims Hospital, grundat på 1200-talet, men idag ett demensboende för ca 120 patienter, fick vi lära oss hur de satsar på aktivitet, livskvalitet och kultur, samt hur de har skapat många arenor för det, bland annat en musikscen och en gårdspub. Besöket kommer att berika vår utbildning i Kognitiv svikt och leda till nya praktikplatser. 


  • Studerande på de flesta helsefagprogram var på praksis en dag i veckan. De inledde sin praktik med två sammanhängande veckor, och därefter en dag i veckan en längre period. De studerande sade de sig vara nöjda med upplägget, och lärarna upplevde många pedagogiska och praktiska fördelar med det. 


Kommentarer