Hur arbetar man med internationalisering vid Thora Storm Vidaregående skola i Trondheim? Det fick internationella koordinator (IK) Sofie bekanta sig med under två intensiva dagar i mars när hon skuggade deras IK Marte under två arbetsdagar.
Två grundpelare för arbetet
Arbetet med internationalisering, att möjliggöra olika mobilitetsaktiviteter för studerande och personal, utgår från två grundpelare - vilja och värde. De lärare som är involverade i arbetet vill jobba med de här frågorna för de ser värdet i resultatet för de som deltar. Det internationella arbetet drivs och genomförs av lärare som fått lite tid i sina arbetsplaner för detta arbete.
Konsekvent och konsekvens
När ungdomar deltar i mobiliteter är man från skolans sida mycket tydlig och konsekvent i information och genomförande. Det är norsk lag som gäller under mobilitetsaktiviteterna, tex i fråga om tobak och alkohol. Och för de som är myndiga gäller att alkohol inte får missbrukas. Om en minderårig dricker alkohol få hen sänkt betyg i ordning och uppförande.
Korv och kultur
Även om de här erasmusmobiliteterna ska ha ett tydligt lärandeperspektiv där lärandemålen ska vara uttalade och utvärderingsupplägget identifierat, är det värdefullt om det ingår vissa kulturmoment. Skolan bjöd på "typisk" norsk lunch, våffla med korv och våffla med brunost. Lokala delikatesser. Studerande på turismprogrammet ordnade en guidad tur runt i staden och berättade om stadens historia. Det var mycket informativt och trevligt. Ett bra exempel på hur man kan involvera studerande i erasmusaktiviteterna på hemmaplan. Alla har inte möjlighet att resa, men alla, eller iallafall de flesta, kan ges möjlighet till internationalisering på hemmaplan när det kommer gäster till skolan. De studerande är starka resurser och goda ambassadörer som med fördel kunde involveras mer i dylika aktiviteter även på hemmaplan.
Kommentarer
Skicka en kommentar