AI-verktyg för att underlätta lärararbetet och differentiera undervisningen

Vecka 9 åkte jag, språklärare Felicia, till Split i Kroatien för att delta i kursen “Inclusive Teaching with Artificial Intelligence” vid Europass Teacher Academy. Organisationen var bekant för mig från tidigare, då jag redan för två år sedan gått en av deras kurser tillsammans med en kollega i Dublin, och deras välfungerande arrangemang och breda kursutbud gjorde att jag valde dem även den här gången. Jag bestämde mig för att gå just den här kursen eftersom olika AI-verktyg numera är en oundviklig del av vår digitala verklighet, och jag ville lära mig att dra nytta av dem i mitt dagliga arbete.

Lärandemål

I lärandemålen för kursen nämndes bland annat att vi som deltagare skulle få bekanta oss med olika AI-verktyg, lära oss hur man på bästa sätt kan använda dessa för att differentiera undervisningen för både högpresterande studerande och studerande i behov av stöd, samt få tips om hur AI kan hjälpa en att arbeta mer produktivt och effektivt. För mig som språklärare lät allt detta väldigt relevant. Arbetet är ofta tidskrävande, särskilt då man arbetar med formativ bedömning och behöver ge individuell feedback på studerandes texter. Alltför sällan hinner ens mänskliga hjärna anpassa resten av undervisningen enligt olika studerandes behov, trots att deras språkkunskaper ofta ligger på väldigt varierande nivåer.

Program

Programmet innehöll en del teori om digitaliseringens inverkan på utbildning, AI-teknologi, neurodiversitet och stödstrategier för inkludering i klassrummet. Den största delen av tiden gick ändå till att utforska olika AI-tjänster, varav många har skapats specifikt för lärare. Vi kursdeltagare gavs väldigt mycket tid att själva sitta och experimentera med de olika tjänsterna, vilket jag verkligen uppskattade, då det innebar att man hade möjlighet att testa på olika funktioner och hitta saker som fungerade för ens egen undervisning.

Tid för produktion

Själv hann jag under veckans gång bland annat producera branschrelaterat lektionsmaterial, skapa ett rum där studerande kunde få feedback på texter enligt specifika instruktioner och bedömningskriterier, samt "uppfostra” en chattbot som kunde hjälpa studerande repetera en viss ordlista. Varje dag gick jag “hem” till mitt hotell med huvudet fullt av nya idéer som jag såg fram emot att omsätta i praktiken. Vissa kvällar satt jag och lekte med min nya favorittjänst MagicSchool, som jag också har haft en massa nytta av sedan jag kom hem.

Lärdomar

Några av de viktigaste lärdomarna jag tar med mig angående användning av AI överlag är följande:

  • Det är viktigt att ge tydliga instruktioner till AI. Ju tydligare man är med vad man vill ha, desto bättre blir resultatet. Om man inte är nöjd med det AI genererar kan man alltid fortsätta “konversationen” och specificera sina önskemål tills man får en bättre slutprodukt.
  • Man bör alltid förhålla sig kritiskt till det AI producerar. Man kan sällan använda AI-genererat material rakt av, utan man bör läsa igenom det noggrant och granska att det är korrekt. Oftast behöver man bearbeta eller modifiera materialet innan man använder det. Det är också viktigt att diskutera dessa saker med studerande, så att de är medvetna om AI:s begränsningar.
  • AI är ett mycket bra verktyg för att brainstorma och generera idéer. Du kan till exempel be om tips för att inleda en lektion på ett visst tema på ett engagerande sätt eller fråga hur du kan anpassa ditt innehåll för studerande med specifika svårigheter. Ber du AI att ge dig tio idéer så kommer det säkert finnas åtminstone en som du kan använda eller bygga vidare på. Att överlåta den inledande brainstormingen åt AI gör att din egen hjärna får använda sin begränsade energi till något annat, och kan dessutom ge dig nya perspektiv och idéer som du själv inte skulle ha kommit på.

Gott betyg på arrangemangen

Utöver att själva kursinnehållet var allt jag hade kunnat önska mig, så var de anställda vid Europass Teacher Academy i Split otroligt trevliga och hjälpsamma. Utöver det planerade fritidsprogrammet som hörde till kursen (guidad rundvandring i centrum av Split samt utflykt till de närliggande städerna Šibenik och Trogir) så fick vi sällskap till “den bästa lokala pizzerian” med vår lärare samt till det etnografiska museet med den kursansvariga. Det bjöds också på diverse lokala delikatesser i kurslokalen och vi fick med oss en massa kulturell kunskap om Kroatien. I den stressiga vardagen som lärare försöker jag regelbundet påminna mig om den dalmatiska livsfilosofin “pomalo”, som i princip går ut på att ta det lugnt och inte stressa i onödan.

Överlag hade jag en väldigt fin fortbildningsvecka. Kursen var givande, mina kollegor (från Polen, Bulgarien, Portugal och franska Guyana) var öppna och trevliga, och staden var historisk och vacker (trots det något regniga februarivädret). Jag kan varmt rekommendera att gå en kurs vid Europass Teacher Academy i just Split, och om du är intresserad av AI-lösningar för undervisningen så är just den här kursen en guldgruva!



Kommentarer