Hellqvist och Gunell drömde om Paris men hamnade i Hudiksvall. Metropolen Paris, med ett Eiffeltorn, Citroen CV2, Boeuf Bourguignon och ca 10 miljoner invånare, byttes mot en norrländsk kuststad med 37 000 invånare. Känt för sina hälsingegårdar, A-traktorer och prosten Broman. Pojkarna ville egentligen inte åka, men vågade inte ta upp sin oro med Sofie.
Ångesten började ta över men till sist, efter ett pedagogiskt ingripande av Sofie, hamnade grabbarna på hennes egen fortbildning en eftermiddag i april. LAC och LA skulle skrivas med yttersta noggrannhet. Klarar vi av detta? De tvekade in i det sista.
Vaktmästare Guy, utrustad med en klassisk pekpinne, höll ett motiverande samtal och gick igenom pojkarnas utrustning innan avfärd. ”Väskan hålls i vänster hand, upp med hakan, in med magen och visa att ni är framgångsrika, pöjkar. Det kommer gå bra det här!”
Ett stärkande samtal och han var nog den som i sista hand såg till att gossarna kom i väg. Och tur var väl det, för det blev några fina dagar i Glada Hudik - dagar som bjöd på vänlighet och värme, många goda exempel, stilla reflektion och en del klara insikter. Så tack Guy! Tack Sofie! Och varmt tack till värdarna i Bromangymnasiet!
Vi reste för att vi ville veta hur Bromangymnasiet jobbar med studerande som är i behov av stöd och hjälp. Skolans hållbarhetsarbete var också något som vi ville studera närmare. Välkomnandet var briljant där den åländska flaggan vajade och information om besök framgick tydligt via skolans tv-skärmar. Det som gjorde stort intryck på oss var framför allt:
- Att skolan har en egen specialpedagog som basar över ett team speciallärare och assistenter. Specialpedagogen försöker samordna alla insatser och ringa in vilken form av generell hjälp som en del grupper kan behöva.
- Deras stödverksamhet, även kallad ”202:an”, var fokuserad på studerande inom högfungerande autism (AST) eller språkstörning (DLD). Verksamheten var frivillig och studerande kom dit av egen fri vilja. Dörren är alltid öppen och det finns alltid någon på plats som kan hjälpa. Hur de har lyckats skapa individanpassade klassrum med egna avskärmade studieplatser för sina studerande var imponerande att se. Ämneslärare kallas in vid behov och man har ett nära samarbete med speciallärarna.
- Skolan arbetade aktivt med att reducera matsvinnet via satsningen ”Klimatlådan”. Klimatlådan innebär att studerande och anställda på Bromangymnasiet kan fylla en medhavd matlåda med överbliven mat efter lunchens slut. Hela syftet med detta är att minska på matsvinnet, inte att bedriva försäljning. Den som vill ta med sig mat hem betalar maten till självkostnadspris, 35 SEK.
- Speciallärarna sa flera gånger att deras främsta roll kanske är att hjälpa studerande med att planera och strukturera. I synnerhet när en studerande har mycket att ta igen. Man gör upp individuella dokument med färgade koder för uppgifter som är klara, påbörjade och på kommande. Strukturera och planera. Ta ett steg/ett moment åt gången. Uppmuntra. Ge beröm. Var uthållig. Sikta på målet.
- Lasse , pedagogisk samordnare vid Bromangymnasiet, arbetar med ett landsomfattande projekt som heter Plug In 2.0. Det berör studerande med problematisk skolfrånvaro vid nationella program. Målet är att alla ska få en gymnasieexamen. Projektet ägde rum 2016–2018 där kravet efter projektslut var att det skulle implementeras i vardagen. Finansiär av Plug In 2.0 var den Europeiska Socialfonden. I Lasses arbetsuppgifter ingår bland annat att kartlägga, individanpassa, ha motiverande samtal, mobiltelefon 24/7 samt kontakt med lärare, rektor, studerandehälsan etcetera. Lasse betonade att den personliga relationen är enormt viktig och att han erbjuder studietid även under skolloven.
Tack till Glada Hudik och Bromangymnasiet för två fantastiska och lärorika dagar.
/M&M
Kommentarer
Skicka en kommentar