En inspirerande start på läsåret med Erasmus+
Den 4-5 juni 2025 samlades internationella koordinatorer inom yrkesutbildningen i Finland för två dagar fyllda med lärande, nätverkande och inspiration på sommarens Erasmus+ evenemang. Med en blandning av presentationer, workshops och diskussioner, fick deltagarna en djupdykning i de möjligheter och verktyg som Erasmus+ -programmet erbjuder.
Dag 1: En dag av möjligheter och påverkan
Vi började dagen med registrering och en välkomnande kopp kaffe. Efter en kort introduktion och välkomsthälsning, fick vi chansen att lära känna varandra genom en interaktiv session. Därefter följde en uppdatering om Erasmus+ -programmet av Sari Turunen-Zwinger från Utbildningsstyrelsen, som gav oss insikter i de senaste utvecklingarna och framtida möjligheter. Sari presenterade statistik över ansökningar och beviljade medel för olika typer av projekt, inklusive KA121, KA122, KA220 och KA210. Hon belyste också de mest populära destinationerna för deltagare, såsom USA, Spanien och Italien.
Minna Bálint och Minna Koutaniemi fortsatte med att diskutera Erasmus+ -programmets möjligheter i Finland och perspektiv på internationalisering. Deras presentationer belyste hur programmet kan bidra till att främja internationellt samarbete och utveckling inom utbildningssektorn.
Eftermiddagen fokuserade på påverkan av Erasmus+ -projekt. Laura Lalu från Utbildningsstyrelsen introducerade verktyg för att mäta och maximera påverkan i internationella projekt. Diskussionerna var både informativa och inspirerande, och gav oss konkreta verktyg att använda i våra egna projekt.
Dagen avslutades med en session om att arbeta i en internationell miljö, där Anna Kylä-Kaila, Elisa Hassinen och Suvi Kylmälä delade sina erfarenheter och tips för bedömning och praktisk tillämpning.
Dag 2: Fokus på säkerhet och välmående
Den andra dagen började med en kopp kaffe och en kort orientering. Fokus låg på säkerhet och välmående inom Erasmus+ -projekt, med presentationer från National VET Team. Tuija Arola, Tanja Halttunen, Katarina Sandbacka, Keijo Honkonen, Mari Kontturi och Kati Valtonen delade sina insikter och erfarenheter, vilket gav oss en djupare förståelse för hur vi kan skapa trygga och stödjande miljöer inom våra projekt.
Efter en kort paus fortsatte diskussionerna om säkerhet och välmående, och vi avslutade dagen med en gemensam lunch och önskningar om en trevlig sommar.
Reflektioner
Efter att ha deltagit två dagar i en konferens som är på ett språk jag inte behärskar så bra kan jag konstatera några saker
- Det finns utvecklingspotential gällande språkkapaciteten
- Det är bra att utsätta sig för nya och utmanande situationer
- Det är bra att vi anställda vid Ålands gymnasium även vi testar på hur det är att vara studerande ibland, och finna sig i situationer, miljöer och språkverkligheter som är helt nya eller rätt obekanta.
Det övergripande intrycket efter de här två konferensdagarna var initialt en stor trötthet. Det är oerhört tungt att använda ett språk som man inte behärskar. Men efter att den värsta tröttheten lagt sig började en annan insikt infinna sig; Tusan vad häftigt det här var! Jag vågade och kunde. Det här var första gången jag deltog i en tvådagarskonferens helt på finska.
När var den senaste gången du gjorde något helt nytt?
// sofie
NB Texten är delvis skriven med hjälp av AI CoPilot
Kommentarer
Skicka en kommentar