Språkdusch i det färöiska språket

En lektion i det färöiska språket blev en helt ny upplevelse för barnledarna årkurs 2.

Ålands yrkesgymnasium har haft besök från Färöarna.

Det är Magni Høgnesen och Absalon Matras Sjúrðarson från skolan Miðnám á Kambsdali som är på besök. Mer om skolan här www.kambsdalur.fo

De kommer till Östra Skolgatan 2 på ett Nordplus Preparatory Visit för att diskutera samarbetsmöjligheter bland annat med barnledarprogrammet men även med Svenska som andraspråk. Eller i deras fall, färöiska som andra språk. 

-       Vi har haft det jättebra och gott. Ni har en fin skola med fina byggnader. Nu ser vi framemot att förbereda för ett nytt samarbete med Ålands yrkesgymnasium, säger Magni Hognesen.

Många programpunkter

Det har varit ett digert program under de tre dagarna. Bland annat presentation av det åländska skolsystemet, presentation av det färöiska skolsystemet, auskultering i klasser, diskussion och workshop för att identifiera samarbetsmöjligheter och skissa på en gemensam kommande ansökning.




Kommunikationsavdelningen kikade in när barnledare åk 2 hade en lektion i det färöiska språket. Sofie Norrlund, internationell koordinator, inleder lektionen:

-   

Det är inte så ofta man hör färöiska på Åland. Men det finns några familjer som kommer från Färöarna.

Färöiska talas av cirka 70.000 personer, främst av de 53.000 invånarna på Färöarna. Uppgiften i klassen blir att känna igen ord från en låt.

Bland annat trollabundin, eg, hjartarot och hjartanum känner studerande igen.

-

          Färöiska och svenska har samma språkstam även om det finns mycket som skiljer språken åt, säger Absalon Matras Sjúrðarson.

Nu ser de framemot ett nytt samarbete 


 


Kommentarer