Agorasystem i Geraardsbergen, Belgien 21-24/5

Hipp som happ hamnade vi till Belgien på jobbskuggning. Vi skulle varit tre, men Hannah kroknade tyvärr så vi blev bara två. Vår huvudtanke var att bekanta oss med hur de jobbade som idrottslärare och hur deras internationella arbete organiserades, men vi fick så mycket mer och annat.

I denna gymnasieskola (både studieförberedande och yrkesskola) i Geraardsbergen en timmes tågresa väster om Bryssel introducerades vi i Agorasystemet. Våra värdar var 2 entusiastiska herremän, Gunther och Bram, som brann för detta system och det var det som hela vår jobbskuggning blev att handla om.

Vad innebär Agorasystemet?

I punktform skall vi försöka få med det viktigaste:

  • Lärandefokus: De satte fokus på de studerandes lärande inte på undervisning. De liknade traditionell undervisning med att åka buss och läraren kör. Här vill de ge alla studerande körkort så de kan styra bussen.
  • Relationsskapande: Att skapa goda relationer till de studerande och att de studerande skapar relationer sinsemellan är a och o. Då finns förtroende och man arbetar och lär sig tillsammans. På detta sättet skapas motiverade studerande med...
  • ... Välbefinnande i fokus: Systemet sjösattas tack vare att det var 7 lärare som inte orkade med ”busskörandet”. Istället för att säga upp sig startade de upp Agora och både lärarna och de studerande upplever ett ökat välbefinnande tack vare detta.
  • Ämnesövergripande: Flera lärare jobbar tillsammans och uppgifterna som görs är ämnesövergripande. Till exempel kan en presentation i biologi göras på engelska och på så sätt minskar antalet bedömda moment och stressen hos både studerande och lärare.
  • Förberedelse: De studerande som tagit examen i Agora upplever att de är väl förberedda för studier på universitet och högskola. De vet hur de skall ta ansvar och organisera upp sina studier.
  • Lära för livet: Att skapa välmående, medvetna och socialt kompetenta medborgare som klarar av att möta livets utmaningar var ett av huvudmålen.
  • Samarbete: De har ett nära samarbete med näringsliv och universitet och högskolor för att vara med i vad som är på gång utanför skolvärlden.
  • Närvarokontroll: Studerande som kommer för sent måste bli insläppta i skolan och anmäla sig på kansliet och sjukanmälan skall göras av vårdnadshavare innan kl. 8 på morgonen annars rings föräldrarna upp av skolan.
Vill du veta mer? Kolla denna länk: Agorasystemet

Idrottsundervisningen hanns inte med denna gång och internationaliseringen blev på hälft så vi måste nog åka en gång till. Mycket inspiration och idéer kom med hem i alla fall och Gunther och Bram är på väg hit. De var mycket intresserade av vårt arbete med positiv psykologi och de vill också gärna sprida sina erfarenheter kring Agorasystemet till alla som är intresserade.

Snart är det sommarlov!

Ann-Elin och Fredrik

Kommentarer